Nieuwsbrief overheid juli 2018

Lees online  |  Afmelden
Nysingh Advocaten
Overheid

juli 2018

 
 
Nieuwsbrief Overheid
Met deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de overheidspraktijk. De nieuwsbrief bevat een verzameling berichten die eerder al verspreid is via LinkedIn, Twitter en onze website. Kijk ook eens op nysingh.nl/overheid.
Volg ons: Linkedin   Twitter   Facebook
 
Studiemiddag Overheid 'Actualiteiten civiel recht'
----
8, 13 en 20 november 2018
Dit najaar organiseert de sectie Vastgoed en Overheid de halfjaarlijkse studiemiddagen voor overheden met als thema 'Actualiteiten civiel recht'. De locaties zijn respectievelijk Zwolle, Arnhem en Utrecht. Noteert u deze data alvast in uw agenda. Nadere informatie over deze studiemiddagen volgt.
Cursus ‘Actualiteiten bestemmingsplannen’
----
20 september 2018
Op 20 september a.s. verzorgt Mark Tunnissen de verdiepingscursus ‘actualiteiten bestemmingsplannen’. De cursus vindt plaats in Arnhem. Noteert u deze datum alvast in uw agenda. Nadere informatie over deze cursus volgt.
 
 
   
Wat zijn de op de zaak betrekking hebbende stukken?
Belastingkamer HR 4 mei 2018, ECLI:NL:HR:2018:672
Auteur: mr. Maarten van Nijendaal
De belastingkamer van de Hoge Raad heeft op 4 mei 2018 een interessante uitspraak gedaan over de vraag welke stukken onder de op de zaak betrekking hebbende stukken in de zin van artikel 8:42 Awb vallen.
De Hoge Raad stelt voorop dat artikel 8:42, lid 1 Awb ertoe strekt dat de gegevens die van belang zijn voor de beoordeling van het in beroep bestreden besluit van het bestuursorgaan aan de rechter – en de wederpartij – beschikbaar worden gesteld. De in die bepaling neergelegde verplichting heeft tot doel te waarborgen dat een geschil over een besluit wordt beslecht op basis van alle relevante feitelijke gegevens die aan het bestuursorgaan ter beschikking staan, zodat de belanghebbende zich daarover kan uitlaten en de rechter daarmee bij zijn beoordeling rekening kan houden.
Lees meer  
Twitter LinkedIn
 
Regulering detailhandel en de evenredigheidseis
ABRvS 20 juni 2018, ECLI:NL:RVS:2018:2062
Auteur: mr. Jan Hein Meijer
De Afdeling van de RvS heeft een belangrijke (tussen-)uitspraak gewezen in de casus Appingedam. Deze casus gaat over de regulering detailhandel en de evenredigheidseis. Even ter opfrissing. De gemeenteraad van Appingedam heeft een bestemmingsplan vastgesteld voor het zogenoemde Woonplein. Het Woonplein is gelegen buiten het binnenstedelijk gebied van Appingedam. Het Woonplein is een winkelgebied met volumineuze detailhandel voor, onder andere, keukens, wooninrichting, fietsen, auto’s en automaterialen.
Lees meer  
Twitter LinkedIn
 
   
De kruimelgevallenlijst en (wijziging) van een stedelijk ontwikkelingsproject
ABRvS 18 april 2018, ECLI:NL:RVS:2018:1297
Auteurs: mr. Maarten van Nijendaal en mr. Mark Tunnissen
De Afdeling heeft zich in een uitspraak van 18 april 2018 (ECLI:NL:RVS:2018:1297) gebogen over de vraag of sprake is van een (wijziging van een) stedelijk ontwikkelingsproject in de zin van het Besluit mer. Wat was er aan de hand? Het college van burgemeester en wethouders van Roermond heeft met toepassing van de kruimelgevallenlijst een omgevingsvergunning verleend ten behoeve van de vestiging van een Decathlon winkel in een Outdoor Center.
Lees meer  
Twitter LinkedIn
 
 
   
Afdeling doet uitspraak over de bestuurlijke waarschuwing
ABRvS 2 mei 2018, ECLI:NL:RVS:2018:1449
Auteur: mr. Maarten van Nijendaal
Op 24 januari 2018 heeft staatsraad advocaat-generaal Widdershoven op verzoek van de Afdeling een conclusie genomen over het rechtskarakter van de bestuurlijke waarschuwing. De Afdeling volgt in onderhavige uitspraak van 2 mei 2018 de conclusie van de advocaat-generaal voor zover deze betrekking heeft op het rechtskarakter van een waarschuwing die is gebaseerd op een wettelijk voorschrift.
Lees meer  
Twitter LinkedIn
 
 
   
AP start met controleren overheidsinstanties
Algemene Verordening Gegevesbescherming (AVG)
Auteurs: mr. Carola van Andel en mr. Maarten van Nijendaal
Nu de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) op 25 mei 2018 in werking is getreden, is de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) begonnen met het toezicht op de naleving van deze nieuwe wet. De AP start met controleren van overheidsinstanties. Bij alle gemeenten, provincies, waterschappen, ministeries en een aantal zelfstandige bestuursorganen heeft de AP gecontroleerd of zij een Functionaris voor de Gegevensbescherming (FG) hebben aangemeld. Uit het onderzoek van de AP blijkt dat de meeste overheidsorganisaties voldoen aan de eis om een FG aan te stellen.
Lees meer  
Twitter LinkedIn
 
Nysingh is partner van Binnenlands Bestuur en levert bijdragen op het gebied van Bestuur en Organisatie en Ruimte en Milieu.
Volg ons:  
Linkedin   Twitter   Facebook