Nieuwsbrief Grondverwerving juli 2018 Lees online  |  Afmelden
Nysingh Advocaten

Grondverwerving

juli 2018

 
 
Nysingh Nieuwsbrief Grondverwerving
Met deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van onder meer onteigening, gedoogplichten en de Wvg. Deze en andere actualiteiten vindt u ook op nysingh.nl/actueel en ons onteigeningsblog.
Volg ons: Linkedin   Twitter   Facebook
 
  • 25 september 2018 in Utrecht
  • 27 september 2018 in Eindhoven
  • 2 oktober 2018 in Hoogeveen
Nysingh cursus 'Actualiteiten Grondverwerving' | Meld u nu aan!
Onze jaarlijkse cursus Actualiteiten Grondverwerving staat weer voor de deur! Tijdens deze cursus praten onze grondverwervingsspecialisten u in één middag bij over de ontwikkelingen op het gebied van onteigening en gedoogplichten.

Meld u nu aan voor één van de middagen. Meer informatie over de cursus vindt u hier.

Tot ziens in Utrecht, Eindhoven of Hoogeveen!
Aanmelden  
 
NYSINGH ONTEIGENINGSBLOG
Op de hoogte blijven?
Regelmatig schrijven onze advocaten over actualiteiten op het gebied van grondverwerving op het Nysingh Onteigeningsblog. Volg het blog door uw e-mailadres hier achter te laten. U ontvangt direct een signalering van nieuwe berichten.
Aanmelden voor het blog  
 
Koninklijke Besluiten gepubliceerd in mei en juni 2018 
Auteur: mr. Carola van Andel
In de maanden mei en juni 2018 zijn een aantal Koninklijke Besluiten gepubliceerd o.a. over Informatieplicht te onteigenen partij; Geen eigenaar, wel zelfrealisatie?; Samenloop onteigening en peilbesluit EHS?
Lees meer  
Twitter LinkedIn
 
Geliberaliseerde pacht door 1 + bruikleen van bebouwing door 2 = hoevepacht!
Hoge Raad, 8 juni 2018, ECLI:NL:HR:2018:874
Auteur: mr. Jessica de Roos
De Hoge Raad heeft geoordeeld dat sprake is van hoevepacht (voor de duur van 12 jaar), ondanks dat het twee overeenkomsten met twee verschillende partijen betreft, beide aangegaan voor de duur van telkens één jaar, waarbij de ene overeenkomst uitgaat van geliberaliseerde pacht en de andere van bruikleen van agrarische bebouwing van jaar tot jaar.
Lees meer  
Twitter LinkedIn
 
BTW bij onteigening en grondverwerving
Rechtbank Gelderland 23 maart 2018, ECLI:NL:RBGEL:2018:1807
Auteur: mr. Carola van Andel
Uitspraken over BTW in onteigeningsprocedures zijn schaars. Dit terwijl in de praktijk toch geregeld discussie is over de vraag of sprake is van een met BTW belaste levering. De uitspraak van de rechtbank Gelderland van 23 maart 2018 is één van die schaarse voorbeelden.
Lees meer  
Twitter LinkedIn
 
Provincie schadeplichtig wegens doorverkopen overtollige gronden?
Gerechtshof 's-Hertogenbosch 15 mei 2018, ECLI:NL:GHSHE:2018:2011
Auteur: mr. Jessica de Roos
De provincie Limburg heeft ten behoeve van de aanleg van een provinciale weg door middel van een grondruil meer gronden verworven dan uiteindelijk nodig bleken te zijn voor de uitvoering van het project. Na wijziging van de verkeersbestemming van die overtollige gronden in een bedrijfsbestemming heeft de Provincie ze verkocht aan een derde. In een arrest van 15 mei 2018 oordeelt het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch over de vraag of de Provincie schadeplichtig is jegens de oorspronkelijke eigenaren.
Lees meer  
Twitter LinkedIn
 
Koninklijke Besluiten gepubliceerd in april 2018
Auteur: mr. Carola van Andel
In april 2018 zijn een aantal Koninklijke Besluiten gepubliceerd: zelfrealisatie (zie ook het hiervoor geplaatste artikel van Jessica de Roos), onbekende pachter/huurder, onteigeningslijst en overgenomen recht van erfpacht.
Lees meer  
Twitter LinkedIn
 
Onteigening prematuur vanwege zelfrealisatieplan
KB 28 maart 2018, nr. 2018000574
Auteur: mr. Jessica de Roos
De Kroon heeft het onteigeningsverzoek van de gemeente Kaag en Braassem afgewezen. Het onteigeningsverzoek is prematuur. Ten tijde van het verzoekbesluit kon nog geen onteigeningsnoodzaak worden vastgesteld, omdat nog een uitgewerkt zelfrealisatieplan te verwachten viel. Dat de gemeenteraad het verzoekbesluit nadien heeft bekrachtigd, maakt dat in dit geval niet anders.
Lees meer  
Twitter LinkedIn
 
Volg ons:  
Linkedin   Twitter   Facebook