Nieuwsbrief Food & Agri

Lees online  |  Afmelden
Nysingh Advocaten

Food & Agri

juni 2018

 
 
Nieuwsbrief Food & Agri
Met deze nieuwsbrief houdt de Marktgroep Food & Agri u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van Food & Agri. De nieuwsbrief bevat nieuwe actuele berichten en een samenstelling van berichten die verspreid zijn via LinkedIn, Twitter en onze website.
Volg ons: Linkedin   Twitter   Facebook
 
Nysingh AVG-scan neemt twijfels weg
Veel organisaties en bedrijven twijfelen over de stappen die gezet moeten worden voor de AVG en of de ondernomen stappen wel de juiste zijn. Om deze onzekerheid weg te nemen, ontwikkelden onze privacy specialisten de AVG-scan.
Lees meer  
 
   
Nieuwe EU-wetgeving voor terugdringen oneerlijke handelspraktijken in de maak met boetes voor foodbedrijven bij overtreding
Auteur: mr. Ekram Belhadj en mr. Cees Dekker
In april heeft de Europese Commissie een voorstel uitgebracht voor een richtlijn gericht op het terugdringen van oneerlijke handelspraktijken (OHP’s) in de voedselvoorzieningsketen.
De Commissie wil met de nieuwe regelgeving MKB’s beschermen die voedingsproducten verkopen aan afnemers die niet klein of middelgroot zijn. Landbouwers en andere MKB’ers zouden volgens de Commissie zo meer zekerheid moeten krijgen en minder rekening hoeven te houden met risico’s waarop ze geen of weinig vat hebben.
De kern van het voorstel bestaat uit een lijst van specifieke verboden OHP’s en bepalingen over handhaving daarvan, met de mogelijkheid tot oplegging van boetes aan foodbedrijven. Als het voorstel wordt aangenomen zullen de EU-lidstaten, waaronder Nederland, die regelgeving moeten opnemen in hun nationale wetgeving. Foodbedrijven in de hele keten zullen dan gebonden worden aan die regelgeving. Dit zal effect hebben op de wijze waarop zij handelen met andere bedrijven.
Lees meer  
Twitter LinkedIn
 
   
Boete van € 13,2 miljoen voor prijsafspraken foodverpakkingsbedrijven
Auteur: mr. Ekram Belhadj en mr. Cees Dekker
Het Bundeskartellamt (Duitse mededingingsautoriteit) heeft onlangs weer fikse boetes opgelegd in de foodsector. Er zijn boetes van € 13,2 miljoen opgelegd aan de voedselverpakkingsbedrijven Hans-Willi Böhmer Verpackung und Vertrieb GmbH & Co. KG en Kartoffel-Kuhn GmbH, omdat zij onderling prijsafspraken zouden hebben gemaakt bij de levering van verpakte aardappelen en uien aan hun afnemer Metro. Prijsafspraken en andere kartelafspraken tussen concurrenten zijn verboden op grond van de mededingingsregels. In Nederland ziet de Autoriteit Consument & Markt (ACM) toe op de naleving van de mededingingsregels en op EU-niveau is dat de Europese Commissie.
Lees meer  
Twitter LinkedIn
 
 
AVG – Arbeidsrechtelijke plichten en rechten op een rij 
Auteur: mr. Martine Margadant
Het zal u niet ontgaan zijn dat per 25 mei jl. de AVG van kracht is geworden. Hierin is nauwkeuriger en uitgebreider dan het geval was, vastgelegd hoe u als werkgever met de verwerking van persoonsgegevens moet omgaan. Dat heeft zowel op het vlak van het registreren van persoonsgegevens bij ziekte als voor de rechten van de werknemers in zijn algemeenheid vergaande consequenties. Want welke activiteiten zijn privacygevoelig, wat zijn uw plichten als werkgever richting uw medewerkers en welke extra rechten hebben zij gekregen?
Lees meer  
Twitter LinkedIn
 
   
Ruimte voor duurzaamheidsinitiatieven en mededinging  
Auteur: mr. Ekram Belhadj en mr. Cees Dekker
Duurzaamheid staat bij het huidige kabinet hoog in het vaandel. Bedrijven zijn eveneens steeds meer bezig met duurzaamheid door bijvoorbeeld overeenkomsten met elkaar te sluiten om bij te dragen aan het milieu of dierenwelzijn. Dergelijke overeenkomsten moeten de toets van de mededingingsregels kunnen doorstaan. Al in een eerdere bijdrage berichtten wij over de toepassing van de mededingingsregels op duurzaamheidsinitiatieven, naar aanleiding van de Kamerbrief van 23 juni 2016 van de toenmalige minister van EZ.
Lees meer  
Twitter LinkedIn
 
Volg ons:  
Linkedin   Twitter   Facebook