Nieuwsbrief Overheid maart 2018

Lees online  |  Afmelden
Nysingh Advocaten
Overheid

maart 2018

 
 
Nieuwsbrief Overheid
Met deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de overheidspraktijk. De nieuwsbrief bevat een verzameling berichten die eerder al verspreid is via LinkedIn, Twitter en onze website. Kijk ook eens op nysingh.nl/overheid.

 
 
   
Afdeling verduidelijkt Wob-jurisprudentie over persoonlijke beleidsopvattingen en de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer
Wob | ABRvS 31 januari 2018 (ECLI:NL:RVS:2018:314 en ECLI:NL:RVS:2018:321)
Auteurs: mr. Mark Tunnissen en mr. Maarten van Nijendaal
De Afdeling heeft in een tweetal uitspraken van 31 januari 2018 haar jurisprudentie over een tweetal weigeringsgronden van de Wob verduidelijkt. In de uitspraken maakt de Afdeling duidelijk welke informatie geweigerd kan worden wegens intern beraad (artikel 11 Wob) en eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer (artikel 10, tweede lid, aanhef en onder e, van de Wob).
Lees meer  
Twitter LinkedIn
 
   
Afdeling oordeelt over actieve openbaarmaking besluitenlijsten
Privacyrecht | ABRvS 28 februari 2018 (ECLI:NL:RVS:2018:702)
Auteurs: mr. Carola van Andel en mr. Maarten van Nijendaal
Eerder schreven wij over de brief van de Autoriteit Persoonsgegevens (hierna: de AP), waarin de toezichthouder aandacht vraagt voor de noodzaak van actieve openbaarmaking van persoonsgegevens door publicatie van besluitenlijsten e.d. op internet. In de uitspraak van 28 februari 2018 oordeelt de Afdeling over een soortgelijke vraag.
Lees meer  
Twitter LinkedIn
 
   
Afdeling geeft concrete invulling aan ‘gevolgen van enige betekenis’ bij windmolens
Bestuursrecht en Omgevingsrecht | ABRvS 21 februari 2018, ECLI:NL:RVS:2018:616
Auteurs: mr. Maarten van Nijendaal en mr. Vera Textor
In een uitspraak van 21 februari 2018 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (‘Afdeling’)  duidelijk gemaakt wie ‘gevolgen van enige betekenis’ ondervinden (en dus belanghebbende zijn) bij een ruimtelijk besluit over de aanleg van een windpark op land. Ook bevestigt de Afdeling dat de maatstaf die zij in een uitspraak van 24 januari 2018 hanteerde ten aanzien van een ontheffing op grond van de Flora-en faunawet ook van toepassing is op de ontheffing op grond van de Wet Natuurbescherming. 
Lees meer  
Twitter LinkedIn
 
   
Taxatiebenadering bij grondverwervingskosten bovenwijkse voorzieningen
Grondbeleid en gebiedsontwikkeling | ABRvS 16 maart 2018, ECLI:NL:RVS:2018:903
Auteurs: mr. Carola van Andel en mr. Patrick Haccou
Op 16 maart 2018 deed de Afdeling een interessante uitspraak over de vraag welke taxatiemethode voor grondverwerving moet worden gehanteerd ten behoeve van bovenwijkse voorzieningen in kader van een exploitatieplan. De Afdeling maakte in deze procedure voor het eerst gebruik van het verzoek om inlichtingen bij amici curiae.
Lees meer  
Twitter LinkedIn
 
   
Vernietiging ex artikel 26 Wvg disproportioneel
Grondbeleid en gebiedsontwikkeling | Rechtbank Overijssel 7 februari 2018, ECLI:NL:RBOVE:2018:524
Auteurs: mr Jessica de Roos en mr. Patrick Haccou
De gemeente Borne verzocht om vernietiging van een overeenkomst tot verkoop en hypotheekverstrekking ingevolge artikel 26 Wvg. Dat het voorkeursrecht intussen was vervallen, staat op zichzelf niet aan toewijzing van dat verzoek in de weg. Toch wijst de rechtbank Overijssel het verzoek af. Nu concreet zicht op realisering van woningbouw ontbreekt en de eigenaren al zeventien jaar worden belemmerd in het recht tot verkoop aan derden acht de rechtbank vernietiging disproportioneel.
Lees meer  
Twitter LinkedIn
 
   
Update aardbevingsdossier Groningen
Overheidsaansprakelijkheid
Auteurs: mr. Bas ten Kate en mr. Rense Lubach
Sinds de aardbeving van Huizinge van 16 augustus 2012 heeft de aarde onder Groningen niet meer zo geschud als op 8 januari 2018, toen een beving van 3,4 op de schaal van Richter werd gemeten met als epicentrum het dorpje Zeerijp. Anders dan de beving van Huizinge in 2012, heeft de beving van Zeerijp ook landelijk de nodige opschudding veroorzaakt. Het aardbevingsdossier staat meer dan ooit in de belangstelling en maakt inmiddels deel uit van een bredere discussie over de energietransitie en de klimaatproblematiek.
Lees meer  
Twitter LinkedIn
 
Nysingh is partner van Binnenlands Bestuur en levert bijdragen op het gebied van Bestuur en Organisatie en Ruimte en Milieu.
Volg ons:  
Linkedin   Twitter   Facebook