Nieuwsbrief Grondverwerving | februari 2018 Lees online  |  Afmelden
Nysingh Advocaten

Grondverwerving

februari 2018

 
 
Nysingh Nieuwsbrief Grondverwerving
Met deze nieuwsbrief houden wij u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van onder meer onteigening, gedoogplichten en de Wvg. Deze en andere actualiteiten vindt u ook op nysingh.nl/actueel en ons onteigeningsblog.
Volg ons: Linkedin   Twitter   Facebook
 
Schadeloosstelling gedoogplicht BP niet naar analogie Onteigeningswet
Gerechtshof Den Haag 23 januari 2018, ECLI:NL:GHDHA:2018:22
Auteur: mr. Jessica de Roos
Het Gerechtshof Den Haag heeft op 23 januari 2018 een opmerkelijk arrest gewezen over de wijze waarop de schadeloosstelling moet worden begroot die het gevolg is van een gedoogplicht op grond van de Belemmeringenwet Privaatrecht (BP). Het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch overwoog in zijn arrest van 16 juni 2009 dat ‘de BP voorziet in een (…) financiële compensatie die qua karakter en resultaat vergelijkbaar is met een door de Onteigeningswet verzekerde schadeloosstelling’. Daarentegen oordeelde het Gerechtshof Den Haag dat ‘nu er geen sprake is van onteigening in de zin van de Onteigeningswet er evenmin grond is de schade te begroten aan de hand van of naar analogie van de Onteigeningswet’. 
Lees meer  
Twitter LinkedIn
 
   
   
Update aardbevingsdossier Groningen
Auteurs: mr. Bas ten Kate en mr. Rense Lubach
Sinds de aardbeving van Huizinge van 16 augustus 2012 heeft de aarde onder Groningen niet meer zo geschud als op 8 januari 2018, toen een beving van 3,4 op de schaal van Richter werd gemeten met als epicentrum het dorpje Zeerijp. Anders dan de beving van Huizinge in 2012, heeft de beving van Zeerijp ook landelijk de nodige opschudding veroorzaakt. Het aardbevingsdossier staat meer dan ooit in de belangstelling en maakt inmiddels deel uit van een bredere discussie over de energietransitie en de klimaatproblematiek.
Lees meer  
Twitter LinkedIn
 
Koninklijke Besluiten gepubliceerd in januari 2018
Auteur: mr. Carola van Andel
In januari 2018 zijn zes KB’s gepubliceerd met onder meer aandacht voor een aanstaande herziening bestemmingsplan, samenloop Wvg en onteigening en het minnelijk overleg.
Lees meer  
Twitter LinkedIn
 
Onteigening Hedwigepolder onherroepelijk!
Hoge Raad 5 januari 2018, ECLI:NL:HR:2018:7
Auteur: mr. Carola van Andel
De Hoge Raad heeft bepaald dat de rechtbank Zeeland-West-Brabant terecht in 2016 de vervroegde onteigening van de Hedwigepolder heeft uitgesproken. Het door eigenaar De Cloedt ingestelde cassatieberoep slaagt niet. Eerder adviseerde de AG nog om het vonnis van de rechtbank te vernietigen. De rechtbank zou met name het zelfrealisatieverweer van De Cloedt onvoldoende hebben weerlegd.
Lees meer  
Twitter LinkedIn
 
Omrijschade bij onteigening
Hoge Raad 22 december 2017, ECLI:NL:HR:2017:3184 en ECLI:NL:HR:2017:3109
Auteur: mr. Bas ten Kate
De schadepost omrijschade stond centraal in twee kwesties waar de Hoge Raad op 22 december 2017 arrest in heeft gewezen. Onteigend werd voor de aanleg van een provinciale weg. De eigenaar meende als gevolg daarvan omrijschade te lijden. De rechtbank meende echter dat deze schade geen gevolg van de onteigening was. Zij overwoog: “In het kader van onderhavige onteigening kan uitsluitend vergoed worden de omrijschade die het gevolg is van de onteigening en het werk, voor zover dat is gelegen op het onteigende. Perceel L 77 valt buiten het onteigende.”
Lees meer  
Twitter LinkedIn
 
Zekerheidsstelling bij onteigening
Hoge Raad 22 december 2017, ECLI:NL:HR:2017:3248
Auteur: mr. Bas ten Kate
De rechtbank mag niet afzien van de bepaling dat voor de onteigende partij een som als zekerheid moet worden bepaald voor de voldoening van de verschuldigde schadeloosstelling.
Artikel 54i lid 4 Onteigeningswet luidt: "De rechtbank bepaalt voor de onteigende partij en bekende derde belanghebbenden een som als zekerheid voor de voldoening van de aan ieder van hen verschuldigde schadeloosstelling. Deze som wordt bepaald op het bedrag, waarover overeenstemming is bereikt. Blijkt niet, dat overeenstemming is bereikt, dan wordt die som bepaald tenminste op het bedrag dat ieder is aangeboden, verminderd met het voorschot."
Bij arrest van 22 december 2017 herhaalt de Hoge Raad dat dit artikellid imperatief is. Zekerheidsstelling kan alleen achterwege worden gelaten wanneer de onteigende daarmee ondubbelzinnig heeft ingestemd. Dat was door de rechtbank veronachtzaamd.
Lees meer  
Twitter LinkedIn
 
Onteigening gedeelte horecabedrijf. Residuele benadering.
Rechtbank Overijssel 8 november 2017, ECLI:NL:RBOVE:2017:4540
Auteur: mr. Bas ten Kate
Onteigend werd een onbebouwd gedeelte van een kavel waarop een horecabedrijf aanwezig was. Hoe dient de waarde daarvan bepaald te worden?
Wanneer hetgeen onteigend wordt niet zelfstandig verhandeld pleegt te worden, dient het te worden getaxeerd als onderdeel van het geheel. In zoverre bestond tussen partijen geen discussie. In dit geval betekende dit dat eerst de waarde van het totale horecabedrijf bepaald diende te worden, waarna vervolgens uit de waarde van dit totaal de waarde van het onteigende gedeelte afgeleid diende te worden. Over de wijze waarop dit moest gebeuren bestond wel veel discussie.
Lees meer  
Twitter LinkedIn
 
Positie juridisch eigenaar na economische eigendomsoverdracht
Hoge Raad 15 december 2017, ECLI:NL:HR:2017:3141
Auteur: mr. Bas ten Kate
Op 15 december jl. heeft de Hoge Raad meerdere arresten gewezen die alle betrekking hebben op onteigeningen ten behoeve van de verlegging van de A9 nabij Schiphol. In dit arrest stond centraal de positie juridisch eigenaar na economische eigendomsoverdracht. In hoeverre kan de juridisch eigenaar aanspraak maken op vergoeding van schade die niet door de economisch eigenaar maar door hemzelf ondervonden worden?
Lees meer  
Twitter LinkedIn
 
Eliminatie tracébesluit zonder voorafgaand plan
Hoge Raad 15 december 2017, ECLI:NL:HR:2017:3141
Auteur: mr. Bas ten Kate
Op 15 december jl. heeft de Hoge Raad meerdere arresten gewezen die alle betrekking hebben op onteigeningen ten behoeve van de verlegging van de A9 nabij Schiphol. In één daarvan kwam onder meer aan de orde de vraag of het tracébesluit moest worden geëlimineerd. Het cassatieberoep van de onteigende, dat betrekking had op de positie van de juridisch eigenaar na overdracht van de economische eigendom, wordt op ons Onteigeningsblog besproken.
Lees meer  
Twitter LinkedIn
 
Team Grondverwerving
mr. B.S. (Bas) ten Kate
T  026 357 57 19
M
 06 53 18 12 14
E  
bas.tenkate@nysingh.nl
mr. P.L.G. (Patrick) Haccou
T  026 357 57 35
M 06 22 90 78 06
E  patrick.haccou@nysingh.nl
mr. W.E.M. (Wim) Klostermann
T  038 425 92 49
M 06 51 59 73 10
E wim.klostermann@nysingh.nl
mr. J. (Jessica) de Roos
T  026 357 57 34
M
 06 51 38 50 02
E  
jessica.deroos@nysingh.nl
mr. R.C.K. (Carola) van Andel
T  026 357 57 34
06 13 00 45 93
E  carola.vanandel@nysingh.nl



 
Volg ons:  
Linkedin   Twitter   Facebook