Overheid & Privacy

Lees online  |  Afmelden
Nysingh Advocaten

Special
Overheid & Privacy

april 2017
 
 
Special Overheid & Privacy
Met deze nieuwsbrief informeert de Marktgroep Overheid u over de ontwikkelingen in de overheidspraktijk. Kijk voor meer informatie op onze pagina Overheid.

In deze special staat het thema ‘Privacy’ centraal. U maakt kennis met het Nysingh team Overheid & Privacy en u leest relevante bijdragen rondom privacy en verwerking van persoonsgegevens. 
Volg ons: Linkedin   Twitter   Facebook
 
Het  team Overheid & Privacy
Wilt u uw privacybeleid in kaart brengen? Voldoet de verwerking van uw persoonsgegevens aan de actuele wet- en regelgeving? Het Privacyteam van Nysingh weet welke privacy issues spelen rondom gegevensverwerking bij de overheid. Maak kennis met de specialisten van het team Overheid & Privacy.

 
Belangrijkste wijzigingen AVG privacyregelgeving op een rij
ICT-recht
Auteur: mr. ing. J. Scholtens (Jasper)
Op 25 mei 2018 treedt de Algemene Verordening Gegevensbescherming in werking. Deze verordening vervangt de Privacyrichtlijn die in Nederland in nationale wetgeving is omgezet door middel van de Wet bescherming persoonsgegevens.
Lees meer  
Twitter LinkedIn
 
Verwerking van persoonsgegevens in het kader van de Wmo
Intellectuele Eigendom
Auteur: mr. drs. P-A.T.A.M. van Egmond (Pim-André)
De Wmo bevat ten opzichte van de Wbp een aantal specifieke vereisten voor de verwerking, waaronder de verstrekking, van persoonsgegevens door gemeenten. Daarnaast bevat de Wmo specifieke bepalingen over de rechten van betrokkenen. Ook legt de Wmo gemeenten de verplichting op om samen te werken met zorgverzekeraars. In dat kader delen gemeenten persoonsgegevens met zorgverzekeraars.
Lees meer  
Twitter LinkedIn
 
De openbaarmaking van persoonsgegevens; de Wob wijkt voor de Advocatenwet
Bestuursrecht
Auteur: mr. M.J. Tunnissen (Mark)
In de kwestie die aan de uitspraak van de Afdeling van 15 maart 2017 (ABRvS 15 maart 2017, ECLI:NL:RVS:2017:715) vooraf ging was door appellante aan de Deken van de Orde van Advocaten (de Deken) met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) verzocht om informatie openbaar te maken die ziet op ingediende klachten tegen een advocaat en een advocatenkantoor. De deken weigerde de gevraagde informatie op grond van de Wob openbaar te maken, omdat de Wob niet van toepassing is. Deze weigering bleef in bezwaar en beroep in stand.
Lees meer  
Twitter LinkedIn
 
Privacy Shield in de praktijk
ICT-recht
Auteur: mr. ing. J. Scholtens (Jasper)
De verwerking van persoonsgegevens van Europese burgers door ICT-leveranciers die (ook) buiten de Europese Unie gevestigd zijn, vraagt om bijzondere aandacht. Dit geldt vooral voor de partijen die met betrekking tot die gegevens verantwoordelijk zijn.  Dat kan bijvoorbeeld de gemeente zijn die gegevens van haar burgers opslaat in de cloud van een grote ICT-leverancier. Er zijn nogal wat grote ICT-leveranciers die een aanzienlijk deel van hun servers in de Verenigde Staten hebben staan. Denk bijvoorbeeld aan Microsoft, Google en Facebook.
Lees meer  
Twitter LinkedIn
Volg ons:  
Linkedin   Twitter   Facebook